
Vznik fínskeho mastenca
Pred asi 2 800 milliónmi rokov sa v oblasti dnešného východného Fínska z otvorov v zemskej kôre vyliala láva bohatá na magénzium. Od miesta erupcie sa potom láva s teplotou 1600 °C sa rýchle ďalej šírila pod hladinou mora.
Pred 1 900 až 1 800 miliónmi rokov litosferické dosky narazili na oblasť dnešného Fínska. Tento stret bol zrodom pahorkatiny Suomussalmia Kuhmo, zrovnateľnej s Alpami, a praveké prúdy lávy obsahujúce olivín sa vo vnútri tohto pohoria zdvihli do takmer vertikálnej pozície.
V hĺbke takmer 10 km pod pravekým pohorím dosahoval tlak 2000 – 4000 atmosfér a teplota 400- 500 °C. Vodné roztoky s obsahom oxidu uhličitého pretekali cez póry v najspodnejších vrstvách a transformovali tak olivín najprv na serpentín a neskôr na mastenec. Táto postupná metamorfóza priebiehala vo viacerých fázach a trvala desiatky miliónov rokov.
Prírodná dráma vyvrcholila vytvorením prírodného fenoménu: zrodom mastenca.
Mastencové lomy Tulikivi
Celý obchod našej firmy závisí od dostatočných prirodzených zásob mastenca.Tulikivi drží krok so svojim nepretržitým finančným rastom tým, že hľadá nové náleziská a zaručuje ich kvalitu. Momentálne Tulikivi vlastní preskúmané náleziská mastenca, ktoré pri dnešnom tempe výroby vydržia 65 rokov. Je našou snahou rozšíriť zásoby surového materiálu a neustále skúmame a mapujeme nové náleziská.
Mastencové lomy Tulikivi Corporation sa nachádzajú v Juuka Suomussalmi a Kuhmo vo Fínsku.
Zloženie fínskeho mastenca
Mastenec je zložený z makkých minerálov, a preto je tonto kameň možné ľahko rezať, tesať a rýpať. Pri vytváraní fínskeho mastenca šupinky čistého mastenca integrovali s magnezitom na pevné väzby a vytvorili hladký pevný kameň.
Minerálne zloženie:
Mastenec (Talc) Mg3Si4O10(OH)2 40 - 50 %
Magnezit MgCO3 40 - 50 %
Chlorit H4(Mg,Fe)2Al2SiO11 2 - 10 %
Magnetit Fe3O4 0 - 15 %
Mastenec Tulikivi tvoria primárne čistý mastenec (talc) a magnezit v skoro rovnakom pomere. Tiež chlorit a matné minerály, z ktorých je najbežnejši magnetit.
Vďaka mastencu (talc) je možné mastenec Tulikivi ľahko obrábať a vďaka vysokému obsahu magnezitu má úžasnú pevnosť. Aj keď sa dá mastenec ľahko spracovať má hustú štruktúru a nie je pórovitý.
Vlastnosti fínskeho mastenca
Tepelná vodivosť: 6.4 W/mK
Špecifická kapacita ohrevu: 0.98 J/gK
Hustota: 2,980 kg/m³
Pevnosť v ohybe v smere zrna: 16.8 MN/m²
Pevnosť v ohybe kolmo na zrno: 15.7 MN/m²
Tepelná vodivosť
To, že mastenec má lepšiu tepelnú vodivosť, než iné materiály je v dôsledku jeho hustej štruktúry a minerálneho zloženia. Táto jeho vlastnosť umožňuje rovnomerné a rýchle zohriatie celej mastencovej pece.
Objemová kapacita ohrevu
Objemová kapacita ohrevu je objem tepla, ktoré je material schopný prijať pri určitej jednotke teploty a pri určitej váhe alebo jednotke hustoty.
Špecifická kapacita ohrevu mastenca je asi 1J/gK a jeho hustota je 3g/cm3 . Minerálny magenzit má dobrú tepelnú vodivosť a kapacitu ohrevu. Špecifická kapacita ohrevu prírodného kameňa je obyčajne 0.84 J/gK, čo znamená, že kapacita ohrevu mastenca je o 20% vyššia než je priemer.
Hustota
Mnoho ľudí má mylnú predstavu o tom, aký je mastenec kompaktný a myslia si, že mäkký kameň musí byť porózny. Z hustoty mastenca musí byť jasné, že nemá poréznu štruktúru. Mastenec sa vytvoril za vysokej teploty a pod vysokým tlakom počas pár stovák miliónov rokov. Vlhkosť sa prilne len na povrch mastenca a nemôže sa dostať dnu ani pod tlakom. Pri skúškach vykonaných Fínskym centrom pre technický rozvoj VTT (správa o skúske č. 174/80/BET) na efektívnu porozitu mastenca bol dosiahnutý výsledok len 0.08%. Dobrý stavebný kameň môže mať porozitu 0-30%. Mastenec má dostatočnú stavebnú hustotu.
Ak prírodný kameň navlhne oslabí sa pevnosť u skoro všetkých druhov kameňa. Ak kameň navlhne nerovnomerne môže sa ohnúť. Pri vysokej hustote mastenca nie je možné aby sa vlhkosť a chemické látky dostali do kameňa, a preto sa ho spomínané problémy netýkajú.
Pevnosť v ohybe
Pevnosť v ohybe mastenca je viac než 60% z jeho pevnosti v tlaku. Toto je pri kameni veľmi neobvyklý fenomén, keďže pevnosť v ohybe prírodného kameňa je obyčajne medzi 5-10% z jeho pevnosti v tlaku.
Chemická životnosť a rýdzosť
Mastenec má výbornú chemickú živostnosť – ani silné kyseliny ho nemôžu poškodiť. Mastenec je tiež chemicky rýdzi. Spĺňa požiadavky uvedené v odseku 16 fínskeho zákona a vyhlášky o potravinách.